Journalist Joost Stallen stuurde ons begin deze week zijn kweekervaringen met de LOF. KWEEKSET. en zal jullie de komende weken via onze website op de hoogte houden van zijn vorderingen! Deel jouw eigen ervaring met ons (via het contactformulier) en wij publiceren deze op de website!
2 januari 2015
Zelf doen
De komende weken ga ik vertellen hoe de teelt van witlof verloopt met de LOF. KWEEKSET van witlofkweekset.nl. Ik doe dat met woorden, en met foto’s. Wie iets toe te voegen heeft: ga je gang!
Als redacteur voor een vakblad voor telers van groenten (Groenten & Fruit) heb ik al vaak geschreven over witlof. Maar zelf telen dat is er nooit van gekomen.
Tot voor kort. Een paar weken geleden ontving ik een LOF. KWEEKSET, om zelf met de teelt aan de slag te gaan. Dat laatste klinkt overigens indrukwekkender dan het is, want witlof kweken met die kweekset is een fluitje van een cent. Wat je aan spullen nodig hebt, krijg je geleverd, inclusief 6 witlofwortels en potgrond om de wortels in te zetten. Op de wortels komt blad tot ontwikkeling, dat is wat we witlof noemen.
Witloof
De Belgen hebben het over ‘witloof’, die benaming is eigenlijk beter, want het is loof wat zich op de wortels ontwikkelt. Doordat dit proces in het donker gebeurt, blijft dat blad wit: wit loof.
Als je de teelt heel goed onder de knie hebt, als professionele witloftelers, krijg je puntige kropjes, die aan de bovenkant mooi aangesloten zijn. Witlof opkweken met de LOF. KWEEKSET geeft misschien wat minder mooi gesloten kroppen, maar dat mag de pret niet drukken!
Tweede ronde
Een paar weken geleden dus kreeg ik zo’n set, heb witlof geteeld volgens de gebruiksaanwijzing, na drie weken geoogst, en verwerkt in een salade en in een stoofschotel. Het zal wel inbeelding zijn, maar bij ons aan tafel bestond het idee dat dit lof lekkerder was dan wat normaal gekocht wordt.
Tussen Kerst en Oudjaar ben ik begonnen met een tweede rondje witlof telen. Het is best wel lollig, niet al te moeilijk en ik had alle spullen uit de kweekset nog, behalve –uiteraard- wortels en potgrond. Witlofteeltbedrijf Den Reijer in Langeweg heeft me met de wortels uit de brand geholpen. “6 stuks? Niet meer? Kom ze maar halen.”
De potgrond was even lastiger, want wat is goed voor witlof? Zuur, basis, neutraal… tja. Het is grond geworden ‘voor Rhododendrons en azalea’s’. Die grond is volgens de specificaties licht zuur –zuur is nooit verkeerd lijkt me- en, nog belangrijker, ik had nog een halve zak van dat spul staan.
Ik ga de komende drie weken bewijzen dat witlof en Rhododendrongrond ook een ideale combinatie is. En als het niet werkt, dan is dat de einduitkomst.
De wortels staan inmiddels in de grond, met hun voeten in het water, op zolder, in een hoekje bij 17, 18 graden Celsius. Dat gaat goed komen!
Vocht en licht
In de gebruiksaanwijzing bij de kweekset wordt geadviseerd het bij de set geleverd schaaltje onder de kweekbak altijd vol water te houden. Dat is nodig, want zonder vocht geen witlof.
Ik ben een slordige watergever. Mijn bak met grond en wortels heb ik daarom in een afwasteiltje gezet waarin het water zo’n 5 centimeter hoog staat. Ideaal, want met zo’n royale watervoorraad is de kans minimaal dat de teelt door verdroging naar de knoppen gaat.
Als eerder aangegeven is ook belangrijk dat de teelt in het pikdonker gebeurt. Je moet de doos van de kweekset gebruiken om het licht buiten te houden. Dat werkt op zich goed, maar mijn doos had na de eerste trekronde al zo veel geleden, dat er langs de bovenkant behoorlijk wat lichtlekkage optrad. Ook dat probleem is opgelost. Het schaaltje voor onder de kweekbak doet het ook prima als lichtwerend afdak bovenop de doos.
De komende dagen gaan we bekijken of de witlofwortels er zin in hebben om te produceren. Wordt vervolgd.
Groeten,
Joost