Kinderen uit Nagele kweken zelf witlof
Uit: Flevopost van 13 november 2014
Jongejan liet de kinderen het proces zien van de teelt van witlof. Van het zaadje dat in mei in de grond gaat, tot de pennen die in oktober uit de grond in de koeling gaan.
In de eigen kweekcellen kweekt LOF. zelf dus ook witlof, het hele jaar door. De lange wortels gaan de cel in met water dat verrijkt is met voedingsstoffen. In het donker en bij een aangenaam temperatuurtje groeit er bovenop de wortel een stronk witlof in 21 dagen. Die wordt daarna ontdaan van de wortel en verwerkt in dozen voor de afnemers.
Er wordt minder witlof gegeten
De telers merken dat er de laatste jaren minder witlof wordt gegeten. ‘Je merkt aan kinderen dat ze het bitter vinden en niet lekker. Als ze het zelf kweken, misschien wel’.
De klas was in ieder geval enthousiast, vertelt Jongejan. Lachend vervolgt hij: ‘Misschien iets minder toen ze hoorden dat ze over drie weken witlof kunnen eten’.
Als salade of als wokgerecht
De groente kan op talloze manier worden genuttigd. Als salade met iets zoets als banaan, zodat de bittere smaak wordt geneutraliseerd, als wokgerecht of uit de oven. De mogelijkheden zijn eindeloos. ‘In de loop der jaren is deze groente al minder bitter geworden. Hoe meer je van de harde kern verwijdert, hoe minder bitter het wordt’.
Ondergeschoven kindje
Witlof is een beetje een ondergeschoven kindje en daar wil LOF. verandering in brengen. Zo heeft het bedrijf ook een spreekbeurtpakket voor de basisschool ontwikkeld. Met daarin leuke weetjes over deze groente (Nederlanders eten hiervan per persoon 3,5 kilo per jaar en de Belgen wel 7 kilo), het groeiproces en geschiedenis. Het pakket bevat alle informatie over een interessante spreekbeurt te geven over witlof. Van zaadje tot witlofkropje.
Wie witlof eens anders wil bereiden, kan inspiratie opdoen op de website van Witlofkwekerij LOF.